Wanneer de hersentumor is ontstaan, kan Mols niet zeggen. De ernst ervan ging in het begin totaal langs hem heen. "Heel gek, maar toen ik een gesprek had met de chirurg over de operatie, dacht ik vooral aan mijn kapsel. Ik dacht: gaan ze alles afscheren? Ondertussen werd ook verteld dat ik misschien maar zeventig procent fit zou worden, of dat ik niet meer zou kunnen praten. Of erger nog: dat ik een bloeding zou krijgen en ik het niet zou kunnen navertellen", vertelt Mols in ELF Voetbal nummer 6/7, ons zomernummer dat via deze link handig online is te bestellen, tegenover onze medewerker Tim Beck.
Nuchter
"De operatie was niet niks, maar dat drong tijdens die gesprekken niet tot me door. Mijn broer en vrouw waren heel emotioneel, maar ik was nuchter. Nu pas besef ik hoeveel geluk ik heb gehad. Ik ben ook niet bang geweest voor de operatie. De angst kwam pas later toen ik weer een MRI-scan moest ondergaan om te kijken of ze weer iets zouden vinden in mijn hersenen. Gelukkig hebben ze niets gevonden. Nu moet ik pas over twee jaar weer terugkomen."
Hij kan het niet verklaren, maar de revalidatie ging haast als vanzelf. "Met alle respect, maar in de operatiezaal lagen allemaal ouderen. Ik dacht: wat doe ik hier? Toen de artsen na de operatie bij me kwamen, wisten ze niet wat ze konden verwachten. Maar ik praatte al aan één stuk door. Alle andere mensen lagen te slapen en ik had hartstikke veel energie. De artsen hadden ook mij verteld dat ik nadien zoveel mogelijk zou moeten slapen, maar ik was anderhalve dag wakker."
Friends
"Er ging van alles door m’n hoofd. Hoe ik als kleine jongen was, of dan had ik het liedje van Friends in mijn hoofd. Ik mocht vervolgens snel naar huis. Ik was op woensdag geopereerd en kon op vrijdag al naar huis. De mensen in het ziekenhuis hadden er ook geen verklaring voor."
Het duurde een maand voordat Mols weer mocht trainen bij Fight Academy. "Ik ben een beetje gaan fietsen om te kijken of het ging. Ik mocht de eerste maand na de operatie niets doen, maar voelde me eigenlijk hartstikke goed. Na twee weken vroeg ik de artsen al of ik kon autorijden. Dat mocht natuurlijk niet. Als ik ging wandelen met de hond, moest er altijd iemand mee voor het geval ik een epileptische aanval zou krijgen. Ik mocht ook niet vooroverbukken of iets tillen."
Fijne wereld
"Hoewel ik me prima voelde, heb ik alles wat de artsen zeiden opgevolgd. Eenmaal op de hometrainer voelde ik me meteen beter dan voor de operatie. Het was alsof ik die niet achter de rug had. Ik heb er nooit last meer van gehad. Rondom de operatie en revalidatie heb ik veel berichten gekregen van mensen uit de voetbalwereld. Dan blijkt de voetballerij een heel fijne wereld, hoor."
In het artikel van Mols vertelt Mols welke veranderingen de hersentumor in zijn leven heeft gebracht, over bewijsdrang en van wie hij dat heeft, welke voetbaltrainer dat nog extra in hem aanwakkerde, waarom hij zelf een overgang naar een Italiaanse club blokkeerde, waarom hij wel 'ja' zei tegen Rangers FC, de grootte van die club, de bijzondere strijd met Dick Advocaat, waarom het kampioenschap in zijn eerste jaar niet als zijn kampioenschap voelde, wat hij doelman Oliver Kahn nog altijd verwijt, wat er misging tijdens het revalideren na zijn kruisbandoperatie, wat hij zichzelf verwijt in zijn zes interlands voor Oranje, welke rol hij nog steeds voor Rangers vervult, de trainingen in de sportschool van Peter Teijsse en de dankbaarheid richting zijn moeder.
Het volledige interview met Michael Mols is te lezen in ELF Voetbal nummer 6/7. Daarin blikken we uitgebreid terug op EURO 2000, het Europees Kampioenschap dat exact 25 jaar geleden in Nederland en België plaatsvond en bij veel voetbalfans nog vers in het geheugen ligt. Dennis Bergkamp, Zinédine Zidane, het penaltydrama tegen Italië, een geheime stapavond, allemaal komen ze aan bod. Daarnaast spraken we succestrainer Ron Jans over zijn leven buiten het voetbal, gingen we op bezoek in Litouwen bij voormalig PSV'er Andrius Skerla die nu kampioenskandidaat FC Hegelmann traint, beschreven we de liefde tussen Oasis en Manchester City en het tragische leven van de Duitse spits Erwin Kostedde.
De zomereditie van ELF Voetbal, ons gecombineerde nummer 6/7, is bij de abonnees automatisch op de deurmat gevallen. De editie is ook verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten, dus de grote supermarkten, (kantoor)boekhandels en op reislocaties als Schiphol, Eindhoven Airport en de NS-stations. De editie is ook gemakkelijk online te bestellen. Via deze link handig gedaan. Voor 15 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch in de brievenbus. Via deze link zo afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier.