Hoe wordt een oud-profvoetballer kapper? "Ho, wacht eens even. Ik knipte al voordat ik prof werd, hè. In het begin was ik schilder. Stond ik om half zeven ’s ochtends bij het Amstelstation met een paar andere gasten te wachten op een busje dat ons naar Urk of zo zou brengen om daar pakweg een bejaardentehuis te schilderen. Broodtrommeltje erbij. Nou, dat had ik snel bekeken. Gelukkig had een kennis van mijn moeder naast Betondorp een kapperszaak. Daar kon ik beginnen met helpen en dan tegelijkertijd de kappersopleiding doen", vertelt Bregman tegenover onze medewerker Martin van Zaanen in ELF Voetbal nummer 4, de extra dikke Lange Haren Special, die via deze link handig online is te bestellen.
Spits
"Ik ben pas op mijn 23ste in het betaald voetbal beland", vervolgt hij. "In 1971. Bij FC Haarlem. Daarvoor zat ik bij de amateurs van JOS. Bij Haarlem scoorde ik er als spits meteen lekker op los. Toen klopte FC Den Haag op de deur. Na twee jaar ging ik naar MSV Duisburg. Daar speelde ik aanvankelijk op het middenveld. Toen onze trainer Otto Knefler centraal achterin een probleem had, zei ik met een stalen gezicht dat ik daar vroeger altijd had gespeeld."
Die ingeving bleek een uitkomst: "Voor mij en voor het team. Vooral mijn gevoel voor timing bij het inschuiven was van toegevoegde waarde. Bij Duisburg hebben de fans het nog steeds over onze legendarische 5-2 zege op Bayern München."
Reistijd
Na vijf jaar Duisburg speelde hij nog voor Roda JC, Arminia Bielefeld, weer Duisburg en ten slotte Fortuna Köln. Hij stopte pas op zijn 37ste. Dat was in 1985. Jezelf 'binnen voetballen' was er in die jaren nog niet bij. Het was gewoon weer werken voor de kost. "Halverwege de jaren negentig ben ik hier op de Bos en Lommerweg naar binnen gelopen. Ik vroeg aan de eigenaar of ik kon komen werken. Dat kon. Drie weken later had ik de zaak gekocht. Lange reistijden heb ik geen last van. Mijn reistijd is één deur, ik woon hier meteen achter. Dat noemen ze geloof ik een schot in de roos. Of in mijn geval: een schot in de kruising."
Er is in ruim drie decennia in de zaak niet veel veranderd. "Eigenlijk alleen deze tafelbladen voor de spiegels. Daar zaten eerst wasbakken. Daar moest je je hoofd voorover in doen. Ja, dit is een mannenzaak. Vrouwenhaar was je achterover. Om hun make-up te beschermen. Wist je niet hè? Zo zie je maar dat een bezoek aan de kapper ook nog leerzaam kan zijn."
Ontplofte krullen
De inhoud van de vele lijstjes aan de muur bewijst dat het in de hoogtijdagen van Bregman moeilijk was om een slechte foto van hem te nemen. Toen de uitstraling werd uitgedeeld, had hij bepaald niet achterin de rij gestaan. In verhalen werd regelmatig vermeld dat Bregman iets van een filmster had. "Ach, je gaat ook weleens de mist in", relativeert hij.
"Hoe jonger je bent, hoe meer vatbaar voor trends. Eind jaren zeventig kwam er een variatie op het lange haar en kwamen de permanentjes voor mannen 'in'. Dus ook ik begon daarmee. Maar het leek wel of mijn haar was ontploft! Dat zette helemaal uit. Drie dagen later hadden we bij Duisburg de officiële fotosessie. Heb ik drie dagen mijn haar staan wassen, maar platter kreeg ik het niet."
Bregman laat in het artikel ook zijn licht schijnen over de kapsels van de huidige voetballers zoals Lamine Yamal, kijkt terug op de meeste bijzondere coupes uit het langeharentijdperk en wat bedoelt hij met Kort Amerikaans? De invloed van The Beatles, op basis waarvan hij zelf besluit een kapsel op zijn manier te knippen, opvallende krantenknipsels in zijn zaak en het geheim achter het uitblijven van typische kappersblessures.
De volledige reportage met Kees Bregman is te lezen in de extra dikke Lange Haren Special van ELF Voetbal. Daarin ook interviews met de voormalig spijkerharde verdediger en tegenwoordig succesvol trainer Stijn Vreven, met voormalig hippie en bondscoach van de Falklandeilanden René van Rijswijk en met Rotterdammer met de Haagse mat Cor Lems. We gingen op bezoek bij Ab Schuurmans, de eerste scheidsrechter met lange haren en fervent rockmuziekliefhebber, maakten een overzicht van de veranderingen in voetbalkapsels door de diverse decennia aan de hand van Panini-stickeralbums en stelden het beste ELFtal samen van spelers met lange haren. Het wonderlijke avontuur van Ajax in Tirana. Maar ook volop aandacht voor Fernando Redondo, Paul Breitner, George Best, David Ginola en Rodrigo Palacio.
De Lange Haren Special van ELF Voetbal is verkrijgbaar op de bekende verkooppunten. Bij de (grotere) supermarkten, (kantoor)boekhandels en op reislocaties als Schiphol, Eindhoven Airport en de NS-treinstations. De extra dikke editie is ook online verkrijgbaar via deze link. Voor 15u besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Via deze link handig afgesloten. Elke editie automatisch op de deurmat. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!