In het betaald voetbal droeg René van Rijswijk de shirts van RKC Waalwijk, van NEC en in twee periodes die van SC Cambuur. Het meest speciale uiterlijke kenmerk van hem: zijn lange haren. "Dat was niet recalcitrant bedoeld, hoor. Ik ontdekte de muziek van The Doors, The Beatles, Jimi Hendrix... Mijn vader was operazanger en bij ons thuis werd klassieke muziek geluisterd. Dat vind ik nog steeds mooie muziek, maar ik kreeg ook de vrijheid om andere genres te ontdekken. Rond mijn vijftiende heb ik een zomer lang naar zo'n Woodstock-film gekeken en werd ik een hippie", vertelt Van Rijswijk tegenover onze verslaggever Tim Beck in de nieuwe editie van ELF Voetbal, de extra dikke Lange Haren Special die via deze link handig online is te bestellen.
Open Dag van Feyenoord
Wat lange tijd wél verboden werd door zijn ouders: voetballen in clubverband. De manier hoe Van Rijswijk uiteindelijk prof werd, hangt van toevalligheden aan elkaar. Het is tekenend voor zijn leven. "Eigenlijk gaat het nergens over", vervolgt Van Rijswijk. "Ik ging op mijn tiende naar de Open Dag van Feyenoord. Ik werd uitgekozen voor een testtraining. Toenmalig hoofd jeugdopleiding Ab Fafié wilde me naar Varkenoord halen. Er was één probleem: wij gingen op zaterdag naar de kerk. De sabbat was van vrijdag- tot zaterdagavond. Mijn droom om prof te worden knakte toen al."
"Pas op mijn zestiende ging ik voetballen toen er in mijn woonplaats Puttershoek vrienden naar me toe kwamen met de vraag of ik wilde zaalvoetballen. Dat kon buiten de sabbat om. Het zesde elftal van de plaatselijke voetbalvereniging V.V. Puttershoek had toen eens een wedstrijd waarbij de tegenstander niet kwam opdagen. Om toch te voetballen werd ons zaalteam gevraagd. Er stonden bestuursleden van de club langs de kant. Die dachten: wie is die jongen?"
Kampioenswedstrijd
"Ik vertelde die bestuursleden waarom ik niet voetbalde, maar zij reageerden: 'Dan kom je toch in onze zondagselectie voetballen?' Daar had ik nooit bij stilgestaan. Ik heb daar vijf jaar lang rondgelopen, maar nooit met de gedachte om prof te worden. In mijn vijfde seizoen konden we kampioen worden van de vierde klasse. De kampioenswedstrijd was bij nummer twee Hekelingen. We hadden genoeg aan een gelijkspel. Eenmaal daar aangekomen was er geen scheidsrechter."
"Ze zeiden: 'Wij regelen wel iemand'. Dat accepteerden we natuurlijk niet. We vertrokken, waarna Hekelingen een klacht indiende. Dat werd een groot ding in de regionale krant. Een week later kwamen daardoor veel mensen kijken. We wonnen met 2-0 en ik maakte beide doelpunten. De week erop werd ik gebeld of ik bij eersteklasser SVW Gorinchem wilde komen voetballen. Stel die scheids was er wel of ik was niet gaan zaalvoetballen, dan hadden we hier niet gezeten."
Vrijheid
Bij SVW maakt Van Rijswijk naam binnen het amateurvoetbal. Hoewel de club degradeert in zijn eerste jaar, trekken ineens allerlei profclubs aan hem. Van NAC Breda tot Sparta Rotterdam en van FC Den Bosch tot RKC Waalwijk. Na een geslaagde voorbereiding tekent Van Rijswijk voor één jaar in Waalwijk. "Ik vond het prima, want ik wilde aankijken of de voetbalwereld iets voor mij zou zijn. Vond ik het niet leuk, dan zou ik gaan reizen. Het was op dat moment lang leve de vrijheid. Ik wilde Jack Kerouac achterna, een schrijver en dichter die bevriend was met dichter Allen Ginsberg (Ginsberg en Kerouac waren de grondleggers van de beatgeneratie, een schrijverscollectief dat van enorme invloed was op onder anderen Bob Dylan en The Beatles, red.)."
"Uit de beatgeneratie ontstond de hippiebeweging. Andere lectuur dan De Heineken Ontvoering, ja. Dat boek stond symbool voor de collega’s uit mijn nieuwe wereld. Er zijn weinig voetballers die hetzelfde erin stonden als ik. Gregg Berhalter was iemand die ook een wijde blik had op de wereld."
In het artikel vertelt Van Rijswijk over zijn ontvangst bij RKC, de reactie van Johan Derksen, de humor van trainer Bert Jacobs, een gemiste transfer naar sc Heerenveen en zijn overgang naar SC Cambuur die 'achteraf lelijk is gegaan'. De wedstrijd tegen Ajax in de achtste finale van de KNVB Beker, hoe hij bij NEC als middenvelder een van zijn beste jaren draaide maar tegen een obstakel aanliep en de start van zijn maatschappelijke activiteiten. Van Rijswijk is coach van het Nederlands elftal voor vluchtelingen en het nationale team voor daklozen. Ook was hij bondscoachschap van de Falklandeilanden.
Het volledige interview met René van Rijswijk is te lezen in de extra dikke Lange Haren Special van ELF Voetbal. Daarin ook interviews met de voormalig spijkerharde verdediger en tegenwoordig succesvol trainer Stijn Vreven, met kapper annex voetballer Kees Bregman en met Rotterdammer met de Haagse mat Cor Lems. We gingen op bezoek bij Ab Schuurmans, de eerste scheidsrechter met lange haren en fervent rockmuziekliefhebber, maakten een overzicht van de veranderingen in voetbalkapsels door de diverse decennia aan de hand van Panini-stickeralbums en stelden het beste ELFtal samen van spelers met lange haren. Het wonderlijke avontuur van Ajax in Tirana. Maar ook volop aandacht voor Fernando Redondo, Paul Breitner, George Best, David Ginola en Rodrigo Palacio.
De Lange Haren Special van ELF Voetbal is verkrijgbaar op de bekende verkooppunten. Bij de (grotere) supermarkten, (kantoor)boekhandels en op reislocaties als Schiphol, Eindhoven Airport en de NS-treinstations. De extra dikke editie is ook online verkrijgbaar via deze link. Voor 15u besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Via deze link handig afgesloten. Elke editie automatisch op de deurmat. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!