Zondag hervat Lokomotiv Moskou, in 2018 voor het laatst kampioen van Rusland, de tweede seizoenshelft in de Premjer Liga met een uitwedstrijd tegen FK Krasnodar. Met Gyrano Kerk, die in september een contract voor vier jaar signeerde. "Er waren meer clubs geïnteresseerd. Nederlandse en buitenlandse. Maar die waren allemaal te afwachtend, onder meer door corona. Toen Lokomotiv Moskou contact opnam, bleken ze heel doortastend. Ze hadden hun huiswerk gedaan en kwamen direct met een plan voor mij: hoe ik het beste tot mijn recht zou komen in het team en binnen de speelstijl die ze nastreven", vertelt Kerk tegenover verslaggever Guus Hetterscheid in ELF Voetbal nummer 2, die afgelopen maand is verschenen en die via deze link online gemakkelijk is te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.
Champions League
"Ik had nog niet echt een goed beeld van Lokomotiv Moskou of de Russische competitie, al kende ik natuurlijk wel de grote clubs. Met FC Utrecht heb ik een paar jaar terug tegen Zenit Sint-Petersburg gespeeld. Toen was ik erg onder de indruk van Zenit. Na de interesse van Lokomotiv ben ik gaan googelen. Ik ontdekte dat ze de laatste drie seizoenen voordat ik kwam nog in de Champions League speelden. In 2018 werden ze kampioen. Lokomotiv is een grote club in Rusland. En ambitieus, bleek al snel. Ralf Rangnick, nu interim-manager bij Manchester United, was technisch directeur bij Lokomotiv Moskou toen ik tekende. Hij speelde een grote rol in mijn transfer."
"Ik heb twee fijne gesprekken met hem gehad. Hij zei dat hij mij al langer volgde bij Utrecht en dat ik perfect paste in het plaatje van hem en trainer Marko Nikolic. Ze zagen in mij een ontbrekend puzzelstukje in aanvallend opzicht. Lokomotiv wil aanvallend voetbal spelen en hoog druk zetten. In oktober kwam er een wisseling van trainers: Nikolic vertrok en Markus Gisdol, een Duitser, kwam voor hem. Mijn rol veranderde niet daardoor. Maar doordat Lokomotiv en Rangnick zo doortastend waren, was ik er snel uit: ik zag een avontuur in Rusland wel zitten."
Leven als een prof
Afscheid van het publiek van FC Utrecht heeft hij nog niet genomen. "In december was ik even terug in Nederland, ook in Utrecht. Toen heb ik een paar jongens weer gezien. Eerder had ik al met Urby Emanuelson gesproken over hoe hij zijn buitenlandse avonturen had beleefd. Urby zei dat ik erop moest rekenen dat ik op nul moest beginnen. En dat ik me in het buitenland bewust moet zijn van hoe je moet leven als een prof, omdat je er vrijwel alleen voor staat. Dus niet te vaak naar het centrum van Moskou, haha. Nee, Urby maakt zich geen zorgen. Hij weet hoe ik in elkaar steek. Ik ben geen type dat tot zes uur in een nachtclub staat."
In het interview in ELF Voetbal nummer 2 spreekt Kerk ook uitgebreid over de stad en het leven in Moskou, over de verkeersregels, over de derby tegen Spartak, de hunkering naar volle stadions, de speelwijze in de Russische Premjer Liga, met welk gevoel hij terugkijkt op zijn jaren bij FC Utrecht, wat hij leerde van 'het jaartje Helmond Sport', de optie Ajax, zijn mening over Sébastien Haller en zijn toekomstdoelen.
Het interview met Gyrano Kerk maakt deel uit van ELF Voetbal nummer 2, die afgelopen maand is verschenen. Daarin ook het verhaal achter Antony van Ajax, we maakten een portret van Feyenoord-aanwinst Patrik Walemark door gesprekken met een oud-jeugdtrainer, bekende ploeggenoot en zijn vader. Daarnaast interviews met Paulos Abraham (FC Groningen), Anwar El Ghazi over zijn (huur)transfer naar Everton, het emotionele verhaal van Rami Kaib (sc Heerenveen), wiens beste vriend zelfmoord pleegde en voetbalverzamelaar Kor Louissen ging met vierduizend spelers en trainers op de foto waarover hij uitgebreid vertelt. We gingen op reportage in Groenlo met FC Twente-aanvaller Daan Rots en mountainbiken met Cas Odenthal (NEC). We stellen als talent Ryan Flamingo (Sassuolo) voor, Victor Sikora stelt zijn Superelf samen en in de rubriek Vunzig Voetbal belichten we deze keer Voetbalvetes. En nog veel meer!
ELF Voetbal nummer 2 is bij de abonnees op de deurmat gevallen. Bovendien ligt de editie in de winkelschappen bij de bekende boekenzaken, op de stations en op Schiphol. Online bestellen is via deze link snel en handig gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal handig. Elke editie inclusief vier Specials per jaar automatisch op de deurmat. Via deze link zo gebeurd. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!